ikzoekeentrouwauto.nl Algemeen Op het punt van trouwen en twijfelen

Op het punt van trouwen en twijfelen

Op het punt van trouwen en twijfelen

Ben je bijna getrouwd, maar begin je te denken dat het niet de juiste beslissing is? Er zijn veel redenen waarom koppels kunnen beginnen te twijfelen aan hun huwelijk. Het is belangrijk dat beide partners openlijk over hun gevoelens communiceren en indien nodig professionele hulp zoeken. Leer meer over dit onderwerp in deze blogpost!

Als je op het punt staat te gaan trouwen, dan is het niet meer dan normaal dat er twijfels opkomen. Zowel mannen als vrouwen hebben hier last van voordat ze hun nieuwe leven ingaan als getrouwd stel met één persoon die de baas is over alles! Het kan beangstigend zijn omdat het huwelijk betekent dat je je privacy in voor- en tegenspoed opgeeft – maar waar komen die twijfels vandaan? Is er niet genoeg liefde tussen bruid/ bruidegom(s)? Zijn er angsten in het spel, zoals zich minder geliefd voelen dan ze zelf hadden verwacht, wanneer ze zich afvragen of doorgaan met dit hele huwelijksgebeuren wel altijd de juiste beslissing is? Of kan er ook gewoon iets zijn dat zwaar op iemand weegt?

Bijna Trouwen

Bijna getrouwd. Dit wordt ook wel een huwelijk of trouwerij genoemd. Sinds 1950 is het jaarlijkse aantal huwelijken gedaald ondanks de groeiende bevolking en in 2013 waren er nog maar 3,8 per 1K inwoners!

Het aantal echtscheidingen neemt al decennialang toe. In 1950 waren er slechts 0,64 echtscheidingen per 1.000 inwoners, maar in 2000 was dat aantal verdubbeld met 9,8 echtparen per 1.000 mensen die gingen scheiden, terwijl het in 2013 zelfs iets is gedaald tot iets minder dan 10% (of negen op de honderd) huwelijken die eindigen in een scheiding. Nog steeds hoger dan wat zou worden verwacht als iedereen nog lang en gelukkig zou blijven leven.

De kans dat een huwelijk eindigt in een scheiding is groot, maar de gevolgen kunnen niet worden genegeerd. Meer dan 1 op de 10 huwelijken zal binnen vijf jaar eindigen met één of beide partners die een echtscheiding aanvragen – en meer dan 35% van alle partnerschappen doen dit voor hun eerste verjaardag! Het lijkt erop dat we minder trouwen en eerder scheiden, ook al zegt de wetenschap iets anders: “De meeste mensen weten niet wat ze willen tot het moment daar is.”

Het probleem met deze statistieken is dat koppels zich vaak met starende ogen tegenover elkaar aan tafel bevinden en zich afvragen… waarom ben ik hier? Is deze persoon echt wie ik ben?

Is er twijfel?

Het is een feit dat vrouwen meer twijfelen dan mannen, en niet alleen over het huwelijk. Vrouwen zijn vaak onzeker en willen vaker bevestiging- ze kunnen geen beslissingen nemen als er onzekerheid of twijfel is; terwijl bij mannen de uitkomst van hun twijfel omgekeerd kan zijn: Mannen hebben de neiging om in deze situaties minder aan zichzelf te twijfelen dan vrouwen, omdat het een makkelijke keuze lijkt (of nu trouwen/deze persoon definitief uit de weg ruimen!). Maar andere opties, zoals je huwelijk uitstellen tot de dingen weer goed voelen, bestaan gewoon geduldig wachtend op stand-by!

Grotere kans op scheiding

Vrouwen twijfelen vaak aan zichzelf voor het huwelijk, maar mannen praten daar niet zo vaak over. Vrouwen delen hun twijfels sneller en meer met andere vrouwen, waardoor het lijkt alsof ze meer zorgen hebben dan mannen op dit moment in het leven

Vrouwen maken zich evenveel, zo niet soms nog meer zorgen dan mannen over hun relatiekwaliteiten, bijvoorbeeld over het huwelijk, maar als iemand zegt dat hij moet praten met iemand die zijn twijfels deelt. Zal hij meestal iemand vinden die hem vertrouwen kan geven, want door te praten zal hij niets verliezen.

Voor degenen die aarzelen om te trouwen, is er een grotere kans dat ze uiteindelijk gescheiden zullen zijn. Uit de gegevens blijkt dat slechts acht procent van de koppels langer dan vijf jaar bij elkaar blijft; maar voor degenen die niet twijfelen voor het huwelijk schieten deze cijfers door het dak met 14% die binnen het eerste jaar uit elkaar gaan! Het is zo klaar als een klontje – als je niet wilt dat je relatie afbrokkelt als een oud gebouw, stop dan met het spelen van raadspelletjes en haal de ringen tevoorschijn zodat we het officieel kunnen maken.

Keuze maken

Sommige mensen denken dat twijfels vlak voor het huwelijk veel voorkomen, maar dat is niet altijd het geval. Bijna de helft van de mannen en vrouwen heeft ze kort voor hun trouwdag. Maar deze twijfels brengen een verhoogd risico op echtscheiding met zich mee, dus ze moeten met zorg worden aangepakt in plaats van genegeerd of volledig genegeerd worden ten gunste van een snel huwelijk. Ongeacht of er echt problemen waren voorafgaand aan het huwelijk, want ook al vormt twijfel een soort bedreiging, veel koppels hebben samen moeilijke tijden succesvol doorstaan, wat betekent dat jij dat misschien ook kunt!

Je partner heeft twijfels, en jij kunt hem helpen die te overwinnen. Soms zal hij uw eigen angsten en onzekerheden over de toekomst wegnemen door u ervan te verzekeren dat alles op dit moment goed gaat; andere keren kan het nuttig zijn als we allebei aan onze persoonlijke problemen werken, zodat niet één persoon meer dan zijn deel van de verantwoordelijkheid draagt als de dingen niet helemaal goed gaan in deze relatie.

Toch maar trouwen?

Het is geen oplossing voor problemen, en het kopen van onroerend goed lost ook niets op. Voor sommige mensen is het huwelijk een ontsnapping aan de problemen in hun leven, voor anderen kan het als beschamend worden gezien als ze niet willen trouwen, maar dit mag nooit de reden zijn dat je het doet! Liefde verbindt twee mensen samen, met of zonder kinderen – lichamelijk contact laat zien hoeveel er nog van elkaar gehouden wordt en dat zal men zelf nog niet bepaald hebben (of er liefde bestaat). Ruzie gaat ook hand in hand met emoties; die gevoelens vormen je relatie of die nu werkt of na verloop van tijd stukloopt.